Zahradní totemy

Zahradní totemy? Ano, o tom jsme vás již informovali. A šikovné ruce našich uživatelů se pustily opět do práce, nevěříte? Více zjistíte z fotografií.

Malé barevné keramické totemy a  jeden skoro metr a půl vysoký si také pro výzdobu prostor ve své škole vytvořili i žáci Základní školy praktické a speciální.

Co právě tvoříme?

V posledních dnes jsme se věnovali různorodým činnostem. Například jsme se zabývali tříděním plastů. Aneb řídíme se heslem – Ve Slunečnici třídíme, budoucnost tím jistíme.  A jelikož plastových lahví je všude hodně, rozhodli jsme si z nich vyrábět různé postavy či dekorace pro radost.

Také tvoříme obrázky podporující představivost. Na to jsme využili techniku zvanou enkaustika. Dále to využíváme na výrobu dekorací s podvodní tématikou.

Na keramice děláme nové zvonečky a svícny s motivem domečků.

Prostě pořád se u nás něco děje.

Jak pomoci? Jak pečovat?

Srdečně Vás zveme na pondělní besedu ČČK.

Mít ve Slunečnici akvárko….

Mít ve Slunečnici akvárko, to by bylo!
A proč ne? Z keramiky jsme si vyrobili různé barevné rybičky, nasbírali malé kamínky, z plastových lahví nastříhali vodní rostliny. To vše jsme naaranžovali do našeho malého akvária. No řekněte, nevypadá to krásně?

A zase tvoříme

Zdobit nejrůznější výrobky ornamenty, obrázky, či psát na ně loga. To je technika, kterou si nyní zkoušíme. Pyrografie. A cože to přesně děláme? Páječkou vypalujeme písmenka, slova nebo neurčité ornamenty do koláčů z kulatiny.

Využíváme nejen dřevo, ale i malé kousky skla, které nemusí vždy skončit v kontejneru. Barevné ornamenty či obrázky také malujeme na malé skleněné destičky.

Návštěva výstavy

Na výstavu obrazů jihočeské malířky Zdeňky Horelicové jsme vyrazili do galerie HappyCofee. Po shlédnutí celé zajímavé výstavy jsme neodolali ani malému občerstvení v místní kavárně.

Beseda s ochráncem přírody

Dnes nás navštívil Jakub Hromas ze sdružení Český svaz ochránců přírody. Z prezentace a přednášky jsme se dozvěděli spousty zajímavých informací ohledně přírody a péči o ní. Měli jsme možnost vidět sušený bolševník, včelí plástve a také vlnu z ovcí „šumavek“. Jakube, děkujeme!

Květinový den

Jako každý rok jste se s námi mohli ve vimperských ulicích potkávat ve středu v tradiční  „květinový den". Účastnili jsme se  již 23. ročníku sbírky Ligy proti rakovině. Děkujeme všem, kteří nás vyslechli a zároveň na tuto sbírku přispěli. Spolek Slunečnice podpořil Ligu proti rakovině vybranou částkou 9 971 Kč.

ČESKÝ DEN PROTI RAKOVINĚ 2019

Jako již každý rok nás můžete ve středu 15. května 2019 potkat v ulicích města s celonárodní sbírkou, kterou pořádá Liga proti rakovině Praha. Poznáte nás podle žlutých triček. Opět vám budeme nabízet tradiční žluté kytičky měsíčku lékařského. Každý dárce, který si kytičku za minimální příspěvek 20 Kč koupí, dostane také letáček s informacemi o prevenci nádorových onemocnění plic.

Kromě zakoupení kytičky lze Český den proti rakovině podpořit také:

• zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS KVET 30 nebo DMS KVET 60 nebo DMS 90 na číslo 87 777, případně pro pravidelnou měsíční podporu ve tvaru DMS TRV KVET 30 nebo DMS TRV KVET 60 nebo DMS TRV KVET 90.

• na sbírkový účet Českého dne proti rakovině  65 000 65 / 0300je možné přispívat až do 30. 11. 2019.

Waxwork - lidé z vosku

Na netradiční výstavu jsme dnes vyrazili do Cukrárny Pod zámkem. Na výstavu Waxwork - lidé z vosku. V expozici jsme viděli umělecká díla a zároveň jsme byli seznámeni s osudy lidí, jejichž vzhled byl zvláštní hříčkou přírody. Sladkou tečkou byla návštěva cukrárny a výborné mlsání...

Čarodějnický den ve Slunečnici

Výborná svačina

Jarní svátky – Velikonoce jsou již za námi. A barvená vajíčka se nám proměnila pod našimi rukami v tradiční vajíčkovou pomazánku. Svačina byla vynikající...

Přejeme všem krásné Velikonoce!

Cvičíme s Janou

Díky výtěžku charitativní prodejní akce Christmas Stella schines, o které jsme vás již informovali, probíhají pravidelně ve Slunečnici rehabilitační cvičení. Tímto zdravíme a posíláme díky Jítě a Rádě – spoluorganizátorkám této prodejní akce.

Každý týden cvičíme s Janou Kolmanovou metodu terapeutky  Ludmily Mojžíšové, která se zabývala bolestmi páteře. Cvičení s Janou nám opravdu protáhne naše těla.

Jak jsme oslavili Velikonoce

Ve Slunečnici se proměnily dílny na oslavu jarních svátků – na oslavu Velikonoc. Celý den byl pro nás velikonoční. Upekli jsme si tradiční mazance, obarvili vajíčka v cibulových slupkách, shlédli prezentaci na interaktivní tabuli. Dozvěděli jsme se o zvycích a tradicích, no prostě jsme si den užili a nakonec si i zazpívali...

Dubnové výstavy

Spolek Slunečnice v měsíci dubnu prezentuje velikonoční výrobky na různých místech ve Vimperku a jeho okolí. Kde můžete naše výstavy vidět?

• v Kavárně Ve Skále ve Vimperku
  • v Hotelu Zlatá Hvězda ve Vimperku
  • v Kavárně a galerii Happy Coffee
  • v Obecní knihovně Zdíkov

Nové obrázky

Po vyzdobení chodby Odboru sociálních věcí ve Vimperku našimi obrázky jsme se vrhli na malování dalších obrázků. Chtěli jsme si nově vyzdobit i náš spolek. Na obrázcích jsme pracovali dlouho, za to si myslíme, že se nám opět povedly. Samozřejmě nechybí ani obrázky s velikonoční tematikou.

Jarní workshop ve Slunečnici

V pondělí jsme společně ve Slunečnici uskutečnili jarní workshop. Průběh této aktivity a jeho výsledek můžete vidět na našich fotografiích.

Andersenova noc ve Slunečnici

V pátek dne 29. 3. 2019 jsme v 18.30 hod. ve Spolku Slunečnice přivítali dětské čtenáře knihovny ve Vimperku, které doprovázela paní ředitelka Buryánová s třemi knihovnicemi.

Skupinku asi 20 dětí jsme provedli výrobou zahradní keramiky, a také jsme je obeznámili s činností naší sociálně terapeutické dílny.

Velký zájem ze strany malých čtenářů nás mile překvapil.

Zahradní totemy

Opět jsme se přesvědčili o šikovnosti našich uživatelů. Usilovně se pustili společně do výroby totemu. Do totemu, který si sami poskládají s vlastní fantazií,  sami si zvolí výšku i složení.

Totem velmi dobře vypadá  venku na zahradě i na terase či v interiéru. Nevěříte? Přijďte se k nám přesvědčit...

Naše nová keramika

Jaro se blíží, i když zima ještě ukazuje svou sílu. My ve Slunečnici ho přivoláváme naší novou keramikou. Máte rádi levandule, kopretiny či naši klasiku - bílé jednoduché kytičky? U nás si vybere každý. Určitě se přijďte za námi podívat, rádi Vás přivítáme laughing

Výstava J. A. Komenského

Tento týden jsme navštívili výstavu ve vimperské knihovně „Odkaz J. A. Komenského – vzdělání pro všechny“. Než jsme se vypravili na výstavu, tak jsme si udělali malou přednášku o J. A. Komenském – o jeho životě a díle.

Výstava se nám všem moc líbila, byla zde spousta fotografií, povídání a citátů.

Divadlo Pavla Trávníčka

Na další pondělní odpoledne a večer jsme měli opět skvělý plán. Společná večeře v restauraci Hamajda, příjemné posezení a nakonec divadelní komedie v Cihelně. Večer plný humoru nám nabídlo pražské Divadlo Pavla Trávníčka v představení Sborovna.

Masopust a jeho malá oslava ve Slunečnici

Naše výrobky na Kvildě

Naše výrobky můžete shlédnout a zakoupit nově v obci Kvilda – obchod – Sport 11 Šumava. Tímto děkujeme paní Stanislavě Fritzové za naši spolupráci.

Večerní pobavení

Pondělní podvečer jsme si zpříjemnili společnou večeří v hotelu Zlatá hvězda a potom vyrazili do Měks na pikantní divadelní komedii pražského Divadla Bez Hranic - Na Vánoce budu gay. Celé představení jsme si užili a vesele se bavili.

Výstava Ozvěny slatí

Na zajímavou a originální výstavu  Jana Chaloupka - Ozvěny slatí - jsme společně vyrazili do výstavní galerie HappyCoffee. Obrazy inspirovány šumavskou přírodou pro nás byly zcela netradiční a velmi zajímavé. Tuto návštěvu jsme ukončili malým pohoštěním v místní kavárně.

Nová výzdoba na sociálním odboru

Od ledna jsme pracovali na nových obrázcích, které ode dneška zdobí chodbu Odboru sociálních věcí a zdravotnictví MÚ Vimperk. Jak jsme malovali a obrázky instalovali vidíte na fotografiích.

Přivoláváme jaro

Jaro se již blíží a my se věnujeme výrobě nového keramického zboží. Vytváříme, burelujeme, glazujeme.... Přijďte se za námi určitě podívat.

Finanční sponzorský dar

Děkujeme za finanční sponzorský dar Spolku Slunečnice nejmenované osobě z Vimperka, za který byla pořízena nová keramická vypalovací pec.

Rozroste se knihovna o nové čtenáře?

V úterý 12. února 2019 jsme byli na exkurzi v místní veřejné knihovně. Knihovnou nás provedla vedoucí paní Burianová. Byla super, díky!

VAVI, díky!

Rodinná firma z Vimperka zaměřená na výrobu pánských a dámských košil nám věnovala sponzorský dar ve formě desítek metrů různobarevných látek.

Naši uživatelé nelenili a okamžitě začali stříhat a vytvářet krásné barevné vpichované věnečky, které jsou již připraveny u nás k prodeji.

Život pod vodou

Na čtvrtek si pro nás Petra a Míra z Fakulty rybářství a ochrany vod JU, Mevpis Vodňany připravili besedu s názvem „Život pod vodou“. Zábavným a interaktivním způsobem jsme získali nové informace o různých vodních živočiších. Ukázka živých raků a jeseterů, ale i naše proměna v kouzelníky, byla pro nás velice zábavná a zajímavá.

Petro a Míro, děkujeme!

Poděkování Spolku Slunečnice Vimperk

Obrovské poděkování posílá Spolek Slunečnice do Prachatic, konkrétně organizátorkám charitativní prodejní akce Christmas Stella schines, která se konala dne 15.12.2018 v kavárně Nebe v Prachaticích.

Charitativní akci vymyslela malá Stella Hauptmanová, která se před více než rokem rozhodla podpořit lidičky, kteří mají život ztížený handicapem nebo jiným sociálním znevýhodněním.

Naše nezisková organizace byla vylosována jako jedna z podpořených organizací druhého ročníku této charitativní akce. Spolek Slunečnice byl do této předvánoční akce zařazen díky spoluorganizátorkám Radmile Kušnirikové a Jitce Nachlingerové.

Akce byla velice úspěšná, Kavárnu Nebe navštívilo a celou akci podpořilo obrovské množství lidiček, kteří ani v této uspěchané době nejsou lhostejní k nelehkému osudu lidí s handicapem.

Z výtěžku byl Spolek Slunečnice podpořen nemalou částkou 25.320,- Kč, která bude použita na fyzioterapii a rehabilitaci uživatelů s mentálním, zdravotním a kombinovaným postižením.

Děkujeme za podporu všem, kdo se na akci podíleli a hlavně těm, kteří jí podpořili.

Padá, a padá...

I přes to, že venku mrzne a padá sníh, tak už se nemůžeme dočkat jara a snažíme se ho přivolávat všelijakými způsoby, jako např. výrobou jarních věnců, velmi zajímavou technikou, a nebo prací na keramické dílně, kde vyrábíme nejrůznější jarní keramiku od květin až po beránky…. Jestli vám je zima, přijďte nasát trochu toho prvního sluníčka k nám do spolku. wink

Začal nový rok

Nový rok jsme zahájili nejen výměnou kalendářů. Postupně jsme uklidili celou vánoční výzdobu, kterou nahradila výzdoba se zimní tématikou.

Pokračujeme v práci s keramickou hlínou, vyzkoušeli jsme novou techniku výrobu pestrobarevných bambulí z vlny, malujeme obrázky na výzdobu spolku.

Prostě nezahálíme a opět tvoříme...